БНБ определи осем банки като системно значими институции. Управителният съвет на

...
БНБ определи осем банки като системно значими институции. Управителният съвет на
Коментари Харесай

Ето кои осем банки са системно значими според БНБ

БНБ дефинира осем банки като редовно значими институции. Управителният съвет на банката дефинира и равнище на буфер за тези осем значими банки на самостоятелна и консолидирана основа, използван към общата стойност на рисковите експозиции, в размер, както следва: Виж галерията!

Буферът е макропруденциална мярка с предпазен темперамент, която е ориентирана към банките със систематична значителност. Целта на буфера е да укрепи потенциала на банките за вдишване на загуби, като по този метод се ограничи прехвърлянето на опасности от евентуална стресова обстановка в редовно значима банка към други кредитни институции или банковата система като цяло.

Чрез по-високите финансови условия се ускорява устойчивостта на систематичните институции към неподходящи шокове и се подсигурява естественото действие на банковата система даже във време на обилни непредвидени бъдещи загуби.

В сходство Наредба № 8 на Българска народна банка оповестението на решението се прави един месец след уведомлението до Европейския съвет за систематичен риск, показват от банката.

 

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР